четвер, 4 січня 2018 р.

                       Додаток 2

ДОГОВІР
ПРО ДУАЛЬНУ ФОРМУ НАВЧАННЯ

Заклад професійно-технічної освіти         ___________, далі «Заклад», в особі директора ___________________________,  що діє на підставі Статуту, та підприємство (організація, установа)_____________________, іменоване надалі «Підприємство», в особі директора ___________________________, діючого на підставі Статуту (Положення) та учень____________________________, надалі «Учень», разом іменовані«Сторони», уклали цей договір про наступне.
1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ
1.1. Заклад і підприємство зобов'язуються спільно організувати і впроваджувати елементи дуальної форми навчанняу професійно-практичну підготовку учня, що навчається за професією___________________.
1.2. У цьому договорі Сторони в своїх взаєминах керуються нормами чинного законодавства Україниу сфері професійно-технічної освіти.
1.3. Метою впровадження елементів дуальної форми навчання є підвищення якості підготовки професійної складової державного стандарту професійно-технічної освіти відповідно до вимог навчальних планів і програм з професійно-практичної підготовки з професії _________________, а також надбання ним практичних навичок роботиуЗакладі професійно-технічної освіти та на базі підрозділів Підприємства.
2. ЗОБОВ'ЯЗАННЯ СТОРІН
2.1. Заклад професійно-технічної освіти зобов'язується:
2.1.1. Розробляти та погоджувати з Підприємством графік навчального процесу та програми з теоретичної та професійно-практичної підготовки, що здійснюються на основі дуальної форми навчання, строки проведення професійно-практичної підготовки на базі Підприємства, основні напрямки діяльності учнів під час проходження виробничого навчання та виробничої практики на базі Підприємства.
2.1.2. Своєчасно, не пізніше, ніж за два тижні до початку виробничого навчання та виробничої практики, інформувати Підприємство про календарні терміни проведення навчання на базі Підприємства, а також додаткову інформацію за запитом Підприємства.
2.1.3. Закріпити за Підприємством відповідального працівника Закладу – куратора, що забезпечує організацію та контролює виконання навчальних планів і програм, та майстрів виробничого навчання, що відповідають за організацію робочих місцьдля учнів та якість професійної підготовки.
2.1.4. Забезпечувати Учня відповідним рівнем теоретичних знань, навчально-методичною літературою та матеріалами відповідно до цілейі завдань професійної підготовки.
2.1.5. Забезпечуватизагальнопрофесійну підготовку, первинний інструктаж Учня, що направляється на навчальну та виробничу практику, вивчення та дотримання ним правил технічної експлуатації виробничого обладнання, правил безпеки життєдіяльності, охорони праці та інших норм.
2.1.6. Надавати працівникам Підприємства керівникам навчальної та виробничої практики Учнів,своєчасну методичну допомогу в проведенні навчально-виробничої практики.
2.1.7. Забезпечити Учня щоденником навчально-виробничої практики, індивідуальними завданнями для виконання програми професійного навчання.
2.1.8. Забезпечити проведення виробничого іспиту (пробних кваліфікаційних робіт) за результатами дуального навчання, який є невід'ємною частиною виробничої практики на Підприємстві.
2.2. Підприємство зобов'язується:
2.2.1. Розподілити Учня на робоче місце і закріпити за ним наставника з числа найбільш досвідчених кваліфікованих фахівцівПідприємства для проведення освітньої діяльності на базі Підприємства відповідно до програми дуального навчання, а також забезпечити оволодіння практичними навичками і прийомами у процесі трудової діяльності.
2.2.2. Ознайомити Учня зі статутом, правилами внутрішнього трудового розпорядку Підприємства, правилами поведінки на робочих місцях і на території Підприємства, санітарними, протипожежними, іншими загальнообов'язковими нормами і правилами, проводити інструктажі з охорони праці.
2.2.3. Надавати Учню справне устаткування, інструменти, технологічні карти, описи, схеми і робочі матеріали, необхідні для засвоєння зазначеної в цьому Договорі професії.
2.2.4. Забезпечити Учня під час навчання харчуванням, спеціальним одягом (формою) відповідно до чинних нормативів.
2.2.5. Забезпечити (за згодою) виплату Учню додаткової стипендії.
2.2.6. Залучати Учня виключно на роботи, що відповідають програмампрофесійно-практичної підготовки.
2.2.7. Вести контроль за відвідуваннямУчнем занять на Підприємстві.
2.2.8. Прийняти на навчання Учня в строки, узгоджені з Закладом професійно-технічної освіти.
2.2.7. Надавати Учню доступ до практичних матеріалів і виробничих процесів, за винятком інформації, що становить таємницю.
2.2.8. Здійснювати контроль за виконаннямУчнем правил внутрішнього трудового розпорядку на Підприємстві, розподілу та своєчасного переміщення, ротаціїУчня по цехах і відділам Підприємства.
2.2.9. Своєчасно оплачувати працю працівників Підприємства,що залучаються донавчального процесу на базі Підприємства.
2.2.10. Сприяти незалежній оцінці якості професійної підготовки Учня. Брати участь у проведенні підсумкової атестації випускних груп, незалежному оцінюванні рівня професійної підготовки та присвоєння кваліфікації випускникам.
2.2.11. Здійснювати по завершенню навчання відбір Учнів на роботу на Підприємстві (за згодою сторін).
2.3. Учень зобов'язується:
2.3.1. Відвідувати заняття і виконувати завдання в рамках вимог державного освітнього стандарту з конкретної професії, що визначаються майстром виробничого навчання та наставником,сумлінно ставитися до опанування програми професійно-практичної підготовки за обраною професією.
2.3.2. Дотримуватися під час навчання Статуту, правилвнутрішнього розпорядку та інших нормативних актів, що діють на Підприємстві, в тому числі у сфері охорони праці, дбайливо та ощадливо ставитися до майна Підприємства.
2.3.3. Працевлаштуватись по завершення навчання на роботу на Підприємство (за згодою сторін).
2.3.4. Виконувати вказівкимайстра виробничого навчання, наставника, що стосуються процесу навчання і виробничого процесу.
3. ПРАВА СТОРІН
3.1.Права Закладу професійної освіти:
3.1.1. Здійснювати контроль за проходженням професійно-практичної підготовки за дуальною формою навчання на Підприємстві.
3.1.2. Направляти викладачів фахових дисциплін для стажування на Підприємство.





3.2.Права Підприємства:
3.2.1. Застосовувати до Учня під час навчання матеріальне та моральне стимулювання за якісні показники навчання чи заходи дисциплінарного впливу при порушенні правил трудового розпорядку.
3.2.2. Вносити пропозиції про можливе працевлаштування Учня на виробництві після закінчення Закладу професійно-технічної освіти.
3.2.3. Вносити пропозиції щодо оновлення змісту навчальних планів і програм, графіку навчально-виробничого процесу,(варіативний компонент змісту освіти) із врахуванням вимог професійних стандартів.
3.2.4. Брати участь у державній кваліфікаційній атестації та кваліфікаційному іспиті (пробні кваліфікаційні роботи) для незалежного оцінювання професійних компетентностей Учнів.
3.2.5. Видавати сертифікати Учню при оволодіння ним додатковими компетентностями.
3.3. Права Учня:
3.3.1. Після завершення навчального процесу та терміну дії тристороннього договору за наявності пропозиції від Підприємства в строк _____________ укласти з Підприємством трудовий договір.
3.3.2. Отримувати додаткові винагороди та соціальні пільги, передбачені працівникам Підприємства.
4. ТЕРМІН ДІЇ ДОГОВОРУ
4.1. Цей Договір набуває чинності з моменту його підписання Сторонами і є безстроковим доти, поки одна із Сторін не виявить ініціативу щодо його розторгнення.
4.2. Договір може бути достроково розірваний за згодою Сторін або на вимогу однієї із Сторін у порядку і на підставах, передбачених чинним законодавством України.
4.3. Додаткові умови та зміни до Договору розглядаються Сторонами у десятиденний термін і оформляються додатковими угодами в письмовій формі. Доповнення до Договору є його невід'ємною частиною з моменту підписання Сторонами.
5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН
5.1. Сторони несуть відповідальність за невиконання своїх зобов'язань за цим Договором відповідно до законодавства України.
5.2. Сторони звільняються від відповідальності за невиконання зобов'язань за цим Договором, якщо це стало наслідком обставин непереборної сили.


6. ІНШІ УМОВИ
6.1. У всьому іншому, що не передбачено умовами цього Договору, Сторони керуються чинним законодавством України.
6.2. Усі суперечки та розбіжності, які можуть виникнути у зв'язку з укладанням, тлумаченням, виконанням та розірванням цього Договору, підлягають вирішенню шляхом переговорів між Сторонами.
6.3. Договір складений у 3-х (трьох) примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному примірнику для кожної із Сторін.

7. Юридичні адреси та реквізити сторін:


Підприємство







Заклад професійної освіти
Учень


Директор департаментуМ. С. Кучинський

Немає коментарів:

Дописати коментар